Новини сезону -2014

IV з’їзд УСІ та Загальні Збори в Саду у Алли Черногуз

Швидко промайнула пора, якої всі ірисівники так довго чекали. Закінчили квітувати іриси і разом з тим відбулися всі заходи, що Спілка проводить щорічно. А саме, по порядку. Першим етапом було проведення Четвертого з’їзду УСІ в саду Голови Правління Алли Черногуз в Полтавській обл. Оскільки за незалежних від нас обставин провести Збори Спілки в кінці року не вдалося і потім ще доводилося дату переносити, тож на засіданні Правління в on-line режимі було запропоновано провести Збори перед початком з’їзду. Це зекономило і такий дорогоцінний весняний час, і кошти на дорогу. Отже, Збори проведено 17 травня. Присутні були всі, хто знайшов можливість приїхати, а це більшість членів Спілки за невеликим виключенням з незалежних від них обставин. Представлені були різні регіони України від Львова до Чернігівщини, від Хмельниччини до Одеси , від Київщини до Миколаєва, і,звичайно, наш квітучий Київ. Заслухано звіт ревізійної комісії та Голови Правління. Обговорено серед поточних справ найбільш актуальні питання в роботі Спілки, а саме: про листи Симпозіумів і етику ірисівництва (Монако О.) та про правила реєстрації нових сортів в АІС (Хорош І). Після Зборів , власне, і розпочався сам Четвертий з”їзд Української Спілки Ірису, програма якого включала в себе відвідання ірисового саду, екскурсії та святкову вечерю з музичною програмою.На другий день в саду відбулося суддівське навчання суддів-стажерів (О.Чіпенко та О.Якуба), яке провів І. Хорош. На конкурсній ділянці було висаджено сорти 6 оригінаторів. Прикро, що не всі сорти квітували, але судді змогли оцінити рослини за іншими параметрами. Найкраще себе показали сорти Г.Мамченка. Пізніше інформація про підсумки суддівства буде розміщена на сайті. Другою подією за хронологією стала V виставка ірисів у Києві, що відбулася 23-25 травня як і планувалося. За зрозумілих причин не всі, хто вже традиційно виставляє свої колекції, змогли приїхати до Києва. Але виставка все рівно викликала велику кількість відвідувачів, відбулося виставкове суддівство вже вдруге. Визначено кращі сорти більше, ніж в десяти номінаціях. Підсумки будуть наведені на сторінках сайту. Таким чином, ми змогли організуватися і провести всі щорічні заходи Спілки, незважаючи на досить складні обставини, що склалися в нашій країні. А це вселяє надію на те, що всі труднощі будуть подолані і наші іриси будуть рости і квітувати в мирній і єдиній державі, а ми всі будемо розуміти кожного, бо для краси і творчості немає мовних кордонів, а є лише бажання жити і творити красу для людей.

Шановні колеги-колекціонери та гібридизатори ірисів! Просимо всіх, хто надсилав іриси до Умані, по можливості поновити сорти, що випали внаслідок поганої зимівлі та по змозі вислати для ірисарію нові сорти вітчизняної селекції для поповнення колекції.

На адресу Голови Правління надійшов лист з переліком сортів, що випали.(зміст листа наводимо). “Алло Михайлівно, доповнення до попереднього листа. Маю перед собою зведені дані по ірисарію. Випали деякі карлики: нічний клаб денс, золотий грифон, дозвілля, мій рокен-рол, кабаре мулен-руж, грайливка, кривдниця, сонячні вуста, модний капелюх; інтермедія-цвітуть веснянки, тріполі, пташечка, по дорозі в казку. Це Яковчуків. Високі: давлурі, ярослав мудрий, доктор джаз,Інтермедія Правдивого: ліла роза, козаченько, фея стелла, шестиплечик, іринка, спокуса. З ваших випала Емігрантка.Квітувала десь теретина.”

Правління УСІ вдячне всім членам Спілки, хто долучився до благодійної акції, яку ми присвячуємо ювілею Ніни Мірошниченко. Лист подяки надійшов із Умані:

Вельмишановна Алло Михайлівно ! Вельмишановні Члени Української Спілки Ірису!

Дозвольте виразити ВАМ найщиріші слова вдячності за сприяння

допомогу, розуміння та підтримку нашого спільного починання зі створення ірисарію вітчизняних сортів ірисів в Уманському національному університеті садівництва Лист подяки додається) Даний ірисарій закладено у міні-парку «Версаль» за участі провідних вчених університету, студентів та аспірантів. Висвітлення цієї події можна відслідкувати в інтернеті за посиланнями, що нижче додаються http://www.udau.edu.ua/ua/news/v-umanskomu-nus-zakladeno-unikalnij-irisarij.html http://uman.info/news/nastupnoyi-vesny-v-umanskomu-versali-rozkvitne-unikalnyy-irysariy–6326.html Персональні слова подяки адміністрація університету виражає селекціонерам та ірисівникам, які взяли активну участь в акції: Аллі Черногуз

Геннадію Мамченку

Світлані Яковчук

Володимиру Яковчуку

Ірині Лукавій

Олександру Монако

Марії Коноваленко

Щиро ВАМ дякуємо за наданий посадковий матеріал

та сподіваємось на подальшу плідну співпрацю.

З повагою проректор з наукової

та інноваційної діяльності Уманського НУС,

доктор с.-г. наук, професор В. П. Карпенко .